Fluorescerende stenen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten edelstenen, maar een soort apart is toch wel de categorie fluorescerende stenen. Wij hadden ooit eens een mooie collectie fluorescerende stenen gezien in het Kristalmuseum in Borculo (de geboorteplaats van Gerben), maar toen we een keer een flink grote roze Mangaan Calciet hadden gekocht en erachter kwamen hoe mooi die oplichtte onder onze blacklight lamp, waren we toch wel zwaar onder de indruk!

Er is een groot aantal mineralen die fluoresceren onder invloed van UV-A licht. Bekende voorbeelden hiervan zijn Fluoriet en Calciet. Maar niet alle fluorescerende stenen geven licht onder de gewone blacklight-lampen (UV-A-licht). Er zijn zeer veel mineralen die alleen fluoresceren onder UV-C licht. Dit is wat minder bekend omdat hier speciale lampen met speciale filters voor nodig zijn om dit te kunnen waarnemen. Veel van deze mineralen fluoresceren ook onder UV-B licht, soms is het effect ook in een andere kleur.
Dit alles is ook het mooie aan fluorescerende mineralen. De diversiteit in de verschillende fluorescenties zijn zeer groot en alle kleuren van de regenboog komen voor bij fluorescerende mineralen.

Fluoriet

Fluoriet, in de chemie bekend als calciumfluoride, is een mineraal dat in verschillende kleuren voorkomt en bekend staat om zijn glasachtige uiterlijk. Fluoriet is meestal paars of blauw, maar het kan variëren in kleur van zwart tot oranje. Wanneer fluoriet onder UV-licht wordt geplaatst, gloeit het. Onder langgolvig UV-licht (zoals zwart licht) gloeit fluoriet meestal blauw, maar het kan ook groen, geel, wit, paars of rood lijken. Onder kortegolf UV-licht kan de steen een andere kleur hebben dan bij zwart licht. Het woord “fluorescerend” is afgeleid van fluoriet, omdat het mineraal een van de eerste bestudeerde gematigde rotsen is.

Calciet

Calciet, in de chemie bekend als calciumcarbonaat, is één van de meest voorkomende rotsmineralen ter wereld. Het vormt ongeveer 4 procent van het gewicht van de aardkorst. Calciet komt in vele variëteiten en kleuren, maar exemplaren zijn over het algemeen wit of helder met tinten van een andere kleur. Calciet kan verschillende kleuren fluoresceren, afhankelijk van waar de steen vandaan komt en welke elementen, zoals mangaan, het bevat. Typische fluorescerende kleuren zijn rood, geel, roze en blauw.

Scapoliet

Scapolite is een edelsteen en mineraal specimen dat typisch wordt aangetroffen in korte en lange prismatische kristallen. Scapolite-kleuren zijn over het algemeen geel tot oranje of roze tot violet. Scapolite kan fluoresceren onder langdurig UV-licht, zoals zwart licht. Het gloeit gewoonlijk oranje of geel en, in zeldzame gevallen, rood.

Autuniet

Autunite, in de chemie bekend als gehydrateerd calciumuranylfosfaat, is een radioactief mineraal. Het bevat uranium, dat de radioactiviteit veroorzaakt. Autunite is populair bij rock- en mineralenverzamelaars. Bij natuurlijk licht is het een geelgroene kleur en lijkt het te gloeien. Onder lange golf UV-licht, zoals zwart licht, fluoresceert de rots een helder groen of geel. Omdat autunite radioactief is, moet de blootstelling van de mens beperkt zijn en moet het worden bewaard uit de buurt van andere mineralen die door radioactiviteit worden beïnvloed.

“Ultraviolet licht bezit een hoge energie en ontlokt een reactie bij de elektronen in de mineralen, zodat die een voor de mens zichtbaar gevarieerd kleurenpallet gaan vertonen.”